Getuige van een revolutie

Luca Rovacchi Luca Rovacchi Industry Segment Manager

Luca Rovacchi, Industry Segment Manager (ISM) van Habasit voor textiel, is verheugd dat hij tijdens zijn professionele loopbaan getuige is van een technologische revolutie.

“De textielbedrukking bevindt zich in een overgang van traditioneel zeefdrukken naar digitaal printen,” legt hij uit. “Dit zijn twee totaal verschillende werelden, en zelfs de fabrikanten van de printmachines weten niet precies hoe snel de revolutie gaat plaatsvinden en waar het evenwicht van de respectievelijke marktaandelen van de digitale- en traditionele printtechniek zal zijn. Vanuit ons transportbandenperspectief ontdekken we nog steeds technische oplossingen en bedrijfsmodellen. Hierdoor is het uitdagend, maar ook heel leuk.”

Zowel de zeefdruk- als digitale printmachines zijn uitgerust met zogenaamde drukdekens. Deze banden moeten voldoen aan de hoogste vereisten: ze moeten niet alleen een uniforme oppervlakdikte en -vlakheid hebben, maar ook uniformiteit in de inwendige constructie (de ‘neutrale lijn’), de werkelijke kracht achter druknauwkeurigheid. Tijdens het printproces wordt de stof op de drukdekens gelijmd, die het transporteren terwijl de kleur wordt aangebracht. Hoge nauwkeurigheid is de sleutel voor het exact positioneren van elke kleine druppel kleur om de meest fijne patronen te creëren.

Sinds de evolutie waarbij afscheid werd genomen van rubberen drukdekens, is Habasit wereldleider op het gebied van innovatie in de textielindustrie. De twee belangrijkste vernieuwingen van Habasit waren de introductie van TPU-banden in plaats van rubber in de jaren 80 en het inzetten van banden met aramidevezels in de jaren 90. Habasit heeft consistent geavanceerde transportbandoplossingen geboden voor de textielindustrie en blijft de nieuwste marktinnovaties creëren.

“De textielindustrie is interessant omdat we de producten ervan in het dagelijkse leven gebruiken,” zegt Luca Rovacchi. “Dingen die we elke dag weer aanraken.”

Van garen- en draadverwerking tot non-woven producten: aandrijfriemen, spindelriemen en transportbanden worden gebruikt voor elk type productie. Maar het bedrukken van textiel is veruit de technisch meest veeleisende tak van de industrie.

De precisiefactor

Of het nu gaat om de traditionele of digitale bedrukking van textiel, precisie is alles. Op brede drukdekens is het nauwkeurig positioneren van de band een hele uitdaging.

Door het digitale printen zijn de nauwkeurigheidsvereisten voor de transportbandindustrie nu tien keer groter dan eerst. “Single pass machines kunnen tot wel 30 à 60 meter per minuut bedrukken,” legt de expert van de sector uit, “en elke spuitmond kan 30.000 druppels inkt per seconde aanbrengen. Er zijn duizenden spuitmonden die miljarden druppels per seconde spuiten, elk in een andere grootte, en ze moeten op een exacte positie vallen om niet alleen de exacte vormen maar ook de exacte kleuren te creëren. Meestal vragen onze klanten een druknauwkeurigheid van ongeveer 20 duizendste van een millimeter, over een printoppervlak dat vaak groter is dan 5 meter.”

Geavanceerde nauwkeurigheid

Hoewel deze maten duizelingwekkend klein zijn, heeft Habasit producten ontwikkeld die exacte nauwkeurigheid bieden. De meeste recente innovatie is de ENU-55AXBY, eerder dit jaar op de markt geïntroduceerd na uitgebreid en nauwgezet testen. Met de sterke aramide treklaag en het asymmetrische bandontwerp, bereikt het een printnauwkeurigheid die nog nooit eerder in de markt is vertoond.

“Hoe constanter de neutrale lijnpositie is, des te beter het resultaat,” legt Luca Rovacchi uit, “en deze band is ontworpen om de neutrale bandlijn zo laag mogelijk te houden om fluctuatie te vermijden.”

Optimalisatie op maat

Habasit heeft verschillende doelmatige oplossingen voor de textielindustrie, maar klanten vinden het soms moeilijk om te beslissen welke transportband het beste is voor hun toepassing.

“Soms kan een hoogwaardige drukdeken te veeleisend zijn voor de constructie van een entry-level machine”, zegt Luca Rovacchi,” maar wanneer een klant een nieuw project start, en samen met Habasit de specificaties bespreekt, dan kunnen we de juiste band selecteren en enkele ontwerpsuggesties doen (gebaseerd op specifieke berekeningen van Habasit), bespreken wat de klant kan wijzigen en verbeteren én helpen bij het bereiken van de juiste kosten voor de prestatiepositionering voor de nieuwe printmachine.”

Met de snelle transformatie van de textielindustrie vindt Luca Rovacchi technische ondersteuning net zo belangrijk als productontwikkeling. Habasit viel altijd op in de sector door het vermogen om behalve uitgebreide productoplossingen ook engineering support te bieden.

Trends bijhouden

Eén van de meest opvallende veranderingen die Luca Rovacchi ziet in de textielbedrukking is de groeiende vraag van ‘fast-fashion’ detailhandelaren, die de nieuwste mode direct opvolgen. Veel van het bedrukken dat eerst in andere landen werd uitbesteed, doet men vanwege de snelheid nu dichter bij de consument.

“Liever dan vier seizoenen per jaar produceren,” legt Luca Rovacchi uit, “leveren topklasse detailhandelaren 104 microseizoenen op de markt, zodat ze twee keer per week nieuwe kledingitems in hun winkel hebben. De tijd tussen het afronden van het ontwerp en het in de winkel liggen van het kledingstuk kan al twee weken zijn. Voor de textielbedrukking is dit een grote worsteling, en alleen mogelijk via digitaal printen.”

Terwijl het wereldwijde digitale bedrukken met meer dan 20% per jaar groeit, gelooft Luca Rovacchi dat de revolutie nog lang niet voorbij is. “We kunnen nog veel veranderingen verwachten in de toekomst,” zegt hij.

Ondertussen geniet Luca Rovacchi zelf een persoonlijke revolutie. “Voordat ik kennismaakte met de textielsector, was het winkelen met mijn vrouw een saaie bedoening,” lacht hij, “maar nu is het eigenlijk heel interessant. Nu ben ik degene die uit moet leggen hoe iets is geproduceerd of waarom iets van goede of slechte kwaliteit is. Ze waardeert mijn suggesties, dus het heeft goed uitgepakt."

Het is inderdaad moeilijk om je te vervelen in een sector die sneller lijkt te veranderen dan de meesten van ons tijd hebben om te winkelen. Maar de rol van Habasit in de markt blijft onveranderd als wereldleider op het gebied van transportbandinnovaties voor de textielsector. (ST)

Bezoek onze stand op de ITMA 2019, 's werelds grootste internationale beurs voor textiel en kledingtechnologie, die plaatsvindt in Barcelona, Spanje van 20 t/m 26 juni 2019. www.itma.com

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit