Ghesquiere Machinebouw (GQM) in Roeselare: “Van serieproductie naar maatwerk”

Davy Vermeire en Jo Chevalier kennen elkaar al jaren. De één werkte bij Habasit, de ander in de maritieme sector. Regelmatig spraken zij over hun toekomst en ooit wilden zij samen iets uitdagends doen. In 2015 hoorden zij via een gespecialiseerd overnamekantoor dat Ghesquiere Metaalwerken in Roeselare te koop stond. Nu zijn zij directeur van datzelfde bedrijf, bouwen ze machines en productielijnen en werken zij intensief samen met Habasit.

Ghesquiere Metaalwerken was ruim twintig jaar actief in de metaalverwerkende sector en maakte vooral serieproducten voor grote automerken. De directie bestond uit drie broers, die het bedrijf ooit van hun vader hadden overgenomen. Zij wilden ermee stoppen en zochten naar kopers. Davy Vermeire: “Mijn droom was om machines en productielijnen te bouwen, want ik zag in de markt een groot gebrek aan kwaliteit en productkennis en dús veel mogelijkheden en kansen.” Toen de twee op de betreffende locatie poolshoogte namen, zagen zij een groot gebouw met volop uitbreidingsmogelijkheden. “Dat was voor ons belangrijk, want wij zochten vooral een goede locatie om machines te bouwen.”

Verdubbeling omzet

Na het sluiten van de deal was de eerste stap van de kersverse directeuren het moderniseren en gezond maken van het bedrijf. “We hebben nieuwe machines aangeschaft, bedrijfsprocessen beter georganiseerd, geautomatiseerd en extra mensen aangenomen. Dat alleen al zorgde voor meer opdrachten van bestaande klanten en een verdubbeling van de omzet. Natuurlijk een mooie start, maar wij willen ons ontwikkelen tot bouwer van machines en productielijnen,” benadrukt Jo Chevalier.

Evenwichtige verhouding

Met dat doel werd Preben Baeyens aangetrokken. Davy Vermeire: “Ik kende hem als bouwer van prototypes binnen de foodwereld en heb hem gevraagd om de gehele machinebouw op te zetten. Ook hebben we oude contacten aangehaald en uitgelegd waarmee wij ze kunnen helpen: het optimaal intern producten vervoeren van A naar B. Al snel haalden we de eerste machinebouwprojecten binnen, terwijl de serieproductie voor automotive bleef doorgaan. Daar zijn we blij mee. Toch, omdat we streven naar een evenwichtige verhouding tussen de twee activiteiten, willen we het deel machinebouw steeds verder vergroten.”

Foodsector

Telde Ghesquiere Metaalwerken bij de start acht medewerkers, nu zijn het er 22. Davy Vermeire: “Met het oog op productontwikkeling hebben we bijvoorbeeld een aantal engineers aangenomen. Wij maken alles zelf, van staal tot eindproduct. De kennis die daarvoor nodig is, hebben wij nu volledig in huis.” Het bedrijf richt zich met name op de foodsector. “Mensen blijven nu eenmaal altijd eten. Bovendien wijzigt de regelgeving regelmatig, dus is het nodig om continu te investeren en te innoveren. Dat is onze meerwaarde en als je dat kan, kun je in alle markten werken.” Ghesquiere Machinebouw, of kortweg GQM, werkt onder andere voor SanorRice, Guenther Bakeries, Lantmannen Unibake, Dematic, Promat, Beyers Koffie, Transmeat en Brouwerij Huyghe.

Weten waar je het over hebt

Klanten zijn duidelijk op zoek naar technisch onderlegde partners, stelt Davy Vermeire. “Als machinebouwer moet je precies weten waar je het over hebt. Wij willen die toegevoegde waarde en maatwerk bieden. Het ene product reageert anders in een productielijn dan het andere. Mijn jarenlange ervaring bij Habasit komt hierbij perfect van pas. Klanten vragen soms dingen die onmogelijk lijken, maar tóch mogelijk blijken. Altijd doorvragen, dat is de aanpak die ik bij Habasit geleerd heb.”

Eén aanspreekpunt

Ghesquiere Machinebouw (GQM) kiest bewust voor een klein aantal vaste leveranciers. Davy Vermeire: “Het liefst hebben wij voor één project te maken met slechts één partner en aanspreekpunt. Het grote voordeel van Habasit is, dat zij alles in huis heeft om een volledige productielijn te maken: van transportbanden, kunststof modulaire banden, Habasit Cleandrive™ tot HabaSYNC® tandriemen. Bovendien is werken met één merk handig voor de project engineers. Dan weten zij meteen bij wie ze moeten zijn als ze bijvoorbeeld een onderdeel willen vervangen. Onder het motto ‘Solutions in motion’ heeft Habasit voor elk probleem een oplossing. Met datzelfde maatwerk willen wij ons ook onderscheiden.”

Betrouwbaar

Een andere belangrijke factor is snelheid. Preben Baeyens: “Met Habasit doen wij rechtstreeks zaken. Dat zorgt voor een enorme tijdwinst.” Ook een goede leverbetrouwbaarheid staat hoog op de wensenlijst. Davy Vermeire: “Voor ons is dat niet alleen afspraken nakomen en snel leveren, maar ook helder communiceren als dat niet dreigt te lukken. Wij zeggen altijd: communiceer en wees eerlijk, want wij willen exact weten waar we aan toe zijn. Om een machine of productielijn te bouwen of te vervangen, zijn we vaak aangewezen op het weekend wanneer veel installaties stilliggen. Consequentie is dat alle benodigde onderdelen vrijdag in huis moeten zijn. daarom hameren we ook intern op tijdig bestellen. Voor ons geldt ‘liever 1 meter teveel bestellen dan 1 week te laat”. (JB)

David PoesenBusiness Development Manager

Ghesquiere Machinebouw (GQM) in Roeselare: “Van serieproductie naar maatwerk”

Ghesquiere Machinebouw (GQM) in Roeselare: “Van serieproductie naar maatwerk”

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit