Kleiner, maar perfect gevormd – De voordelen van nicheproductie

Groter is niet altijd beter, stelt Habasit`s hoofd van Group Manufacturing, Marcus Mölkner. In een markt waarin steeds meer producten in massahoeveelheden en met enorme snelheid worden geproduceerd, kan de technologie zich nauwelijks richten op nuances. Juist daarom waardeert Marcus Mölkner de productielocatie van Habasit in het Engelse Bingley.

Met een team van ruim 40 medewerkers produceert de locatie in Bingley elk jaar honderdduizenden vierkante meters weefselbandmateriaal. Toch valt deze locatie eerder op door kwaliteit dan kwantiteit.

De juiste niche vinden

“Onze capaciteiten zijn heel breed,” legt Mike Tyler uit, Plant Manager in het Verenigd Koninkrijk. “We nemen meestal nicheproducten met kleinere volumes aan, omdat deze niet economisch geproduceerd kunnen worden in de grotere fabrieken. Al onze processen zijn gescheiden, zodat we de producten door de fabriek kunnen voeren om op verschillende manieren constructies te realiseren. Vanuit het perspectief van productontwikkeling is het best een handige capaciteit.”

De Bingley-fabriek kan zo weinig als 50 tot 100 meter van één specifiek bandmateriaal produceren zonder verlies aan efficiëntie of economische waarde. De belangrijkste focus ligt op het coaten van polyester weefsel met thermoplastisch polyurethaan (TPU), maar er worden ook andere polymeren gebruikt, zoals TPO's en polypropyleen. Daarnaast produceert de fabriek een serie siliconebanden.

Met een breed programma aan mogelijke verwerkingspermutaties, produceren zij regelmatig 350-400 bandtypen in verschillende breedtes. Volgens Mike Tyler is het essentieel voor de fabriek om zich bewust te zijn van omzetstijging of - daling bij verschillende producten, omdat een vroeger populair product misschien morgen al verouderd is. Door het introduceren van nieuwe producten en het elimineren van producten waar geen vraag meer naar is of die niet langer kosteneffectief zijn, blijft de fabriek vooroplopen in haar toepassingsgebied. Dankzij een unieke flexibiliteit, waarbij bandmateriaal specifiek voor de klant wordt aangepast, kan de fabriek snel reageren op de veranderingen in de marktvraag. Dit kan iets kleins zijn zoals een kleurvariant, aangepaste afwerking of een geheel nieuwe constructie.

“Wanneer een verkoopkans zich voordoet en de hoeveelheden in eerst instantie klein zijn,” zegt Mike Tyler, “kunnen wij producten specifiek voor die toepassing ontwikkelen.”

De evolutie van succes

De Bingley-fabriek was oorspronkelijk eigendom van het bedrijf Charles Walker, dat Habasit in 2001 overnam. Om aan de hoge productiestandaarden van Habasit te voldoen, zijn er sindsdien aanzienlijke investeringen gedaan in de infrastructuur van de fabriek. Verlichting en ventilatie werden verbeterd voor een geschiktere werkomgeving en de infrastructuur van het gebouw werd aangepast voor een betere doorstroming van de productie. Hoewel de renovatie in 2015 klaar was, ziet Mike Tyler het als een continu proces van het trainen van medewerkers en up-to-date blijven met de productietechnologie.

Het is deze toewijding aan verandering en hoge flexibiliteit die Bingley grote resultaten opleverde.

“Het gaat ons niet om revolutionaire verandering,” legt Mike Tyler uit, “maar evolutionaire.” (ST)

Marcus MölknerHoofd van Group Manufacturing

Mike TylerPlant Manager

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit