De zoektocht naar echte kip

Humberto Hernandez Humberto Hernandez Global Industry Key Account Manager – Kip

De consumptie van gevogelte stijgt. Hoewel er 65 miljard kippen per jaar worden geconsumeerd, is de populatie van dit dier nog steeds groter dan van elke andere vogel op aarde, waarbij veel kippen zijn ondergebracht in hokken tegelijk met wel 20.000 tot 40.000 soortgenoten.

Toch zijn dit niet de kippen van weleer. De moderne vleeskuikens zijn zo gefokt dat ze sneller groeien. In de jaren vijftig kon een kip na 70 dagen worden geslacht, nu al na 42 dagen. En er zijn niet alleen meer kippen, ze zijn ook groter en vleziger dan ooit.

De vereisten van vooruitgang

Maar met het sterk stijgen van de wereldwijde gevogelteconsumptie nemen ook de eisen van de industrie toe.

“Gevogelteproducenten hebben te maken met steeds strengere hygiënestandaarden, terwijl ze ook complexere processen op grote schaal moeten uitvoeren,” legt Humberto Hernandez uit, Habasit`s Global Industry Key Account Manager in de gevogelte-industrie. “Meer producten, complexere machines, meer smaken en minder mensen – en oh ja, verpest het niet,” lacht hij. “Het is zeker interessant aan het worden.”

Zelfs met het benodigde rigoureuze hygiëneprotocol voor de gevogelte-industrie vormt besmetting altijd een dreiging. Door één fout in de voedselbehandeling kunnen allerlei door voedsel overgedragen ziekteverwekkers het vlees besmetten, om maar niet te spreken van verontreiniging door voorwerpen zoals glas, hout, metaal, kunststof of botsplinters, die vast kunnen komen te zitten in het vlees. Tachtig procent van de ziektekiemen in voedsel kan worden voorkomen met de huidige sanitaire normen, maar dit vereist de ondersteuning van up-to-date technologie en betrouwbare installaties.

Oplossingen voor elke stap

Met een breed scala aan producten is Habasit zowel bekend met de specifieke uitdagingen in de gevogelte-industrie als de beschikbare mogelijkheden. Het vinden van waterdichte methoden om besmettingen te detecteren is een prioriteit, en daarom heeft Habasit transportbanden die geschikt zijn voor röntgenstraaltechnologie en metaaldetectoren.

“We kunnen complete oplossingen bieden voor het hele proces, of het nu rauw onverpakt vlees is, of verpakt kant-en-klaar voedsel,” zegt Humberto.

Nu bedrijven hyper- en multi-spectrale imaging onderzoeken, evenals nabij-infrarood imaging voor nauwkeurigere detectie van vreemd materiaal, zal Habasit vooraan blijven lopen op het gebied van transportbandtechnologie.

De HyCLEAN Superpower

De Super HyCLEAN® is een van de meest veelbelovende uitvindingen van Habasit: het is een innovatief nieuw concept in het programma van HabasitLINK®­ kunststof modulaire banden. Het product is ontworpen met het oog op toepassingen voor gevogelteverwerking, en aangezien OEM's en eindgebruikers op zoek zijn naar nieuwe oplossingen voor de toenemende eisen in de sector komt deze op een perfect moment. Het hygiënische ontwerp van Super HyCLEAN ondersteunt de hoogste sanitaire standaarden. Hoeken, scharnieren en pennen zijn vaak broedplaatsen voor bacteriën; daarom heeft deze nieuwe kunststof modulaire band meer vlakke oppervlakken en minimale holtes, zonder delingen tussen de kunststof modules waar vuil tussen kan vallen.

De nieuwe modulaire band maakt een snelle, betere en efficiënte reiniging mogelijk. Dit reduceert reinigingskosten, bespaart natuurlijke hulpbronnen en vermindert in grote mate het risico op kruisbesmettingen. Het programma is binnenkort leverbaar in verschillende bandbreedtes. Het zal het gepatenteerde Habasit Saniclip module omvatten, een systeem voor het snel openen van banden, ontworpen voor HabasitLINK modulaire banden.

Habasit Saniclip is van onschatbare waarde geworden voor de eenvoudige installatie en verwijdering van pennen in toepassingen waar een regelmatige bandreiniging vereist is, zoals in de gevogelte-industrie. Gereedschap is niet nodig en de clip kan in enkele seconden worden verwijderd of geïnstalleerd.

De combinatie van Super HyCLEAN met het Habasit Saniclip apparaat is een waterdichte oplossing voor zowel gemakkelijke als uitgebreide reinigingsprocedures.

Super HyCLEAN

Gedreven door succes

Habasit® Cleandrive is wederom een kans voor optimale hygiëne in complexe gevogeltetoepassingen. De uniek ontworpen Habasit Cleandrive heeft een speciale polyurethaanformule en een superieur hygiënisch ontwerp – een ideale combinatie voor levensmiddelenverwerking. De uitzonderlijke hydrolyse- en bacteriële bestendigheid van de speciale polyurethaanformule voorkomt microbiële werking en beschermt tegen de achteruitgang van het materiaal, dat ontstaat door dagelijks afspuiten met heet water en agressieve chemicaliën. Voor een superieur hygiënisch ontwerp wordt Habasit Cleandrive­ geproduceerd met een perfect vlak oppervlak zonder verdikkingen, met gladde en afgeronde vertanding voor aandrijving en uniforme verbindingen zonder spleten. Klanten profiteren daarom van een product met maximale schraperdoelmatigheid en het beste algehele reinigingsgemak.

Ter aanvulling op deze ongeëvenaarde hygiënische prestaties is Habasit Cleandrive­ voorzien van volledig ingebedde, uiterst stabiele aramide koorden. Deze minimaliseren de uitrekking van de band gedurende de levensduur, en voorkomen daardoor dat de band uit het tandwiel loopt en er regelmatig nieuwe spanning of inkorting van de band nodig is. Dankzij versterking is de Habasit Cleandrive de meest stabiele, betrouwbare aangedreven monolitische band op de markt.

Habasit Saniclip

Schone smaak

Dit zijn maar een paar van de opties die Habasit biedt, maar voor elke specifieke fase en soort productie is er een oplossing.

“Gevogeltefabrieken hebben veel meer waardetoevoegende processen dan bijvoorbeeld een rundvlees- of varkensvleesfabriek,” legt Humberto uit. “Ga maar eens naar een supermarkt en kijk hoeveel kipproducten er zijn. Kip is er gepaneerd, ongepaneerd, gesneden, ongesneden, voorgekookt, zonder bot, gemarineerd, gekruid – en er zijn natuurlijk de chicken nuggets en kipkluifjes. Gevogelte is complexer, maar Habasit heeft genoeg producten om een rol te spelen in elk deel van de fabriek.”

Als er iets sneller groeit dan kippen, dan is het wel de trek die consumenten erin hebben. Habasit staat klaar om producenten uit te rusten met de schone smaak van succes. (ST)

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit