BAT Machinebouw, Oosterhout
“Waar de standaard stopt, beginnen wij”

BAT Machinebouw, gevestigd in Oosterhout, is al 25 jaar specialist in het ontwikkelen, produceren en aanpassen van productiemachines. Sinds 2012 werkt het bedrijf nauw samen met Habasit in de ontwikkeling van specifieke klantoplossingen. “Waar de standaard stopt, beginnen wij,” zegt Stan van der Schoof, Senior Sales Engineer van BAT Machinebouw.

Het Oosterhouts bedrijf is in 1994 opgericht door Serge Broekhoven. Van oorsprong gespecialiseerd in etiketteren en ontnesten. “Dat doen we nog steeds, maar inmiddels worden wij gekend en gewaardeerd door de engineering en productie van klantspecifieke machines. Dat soort bedrijven zijn er niet zoveel meer.” Doordat ontwerp, montage, productie en levering in eigen huis gebeurt, is BAT Machinebouw flexibel. “Wij kunnen gemakkelijk afwijken van de standaard. Als het speciaal moet – met van alles omheen-, zoals etiketteren, multipacking, aan- en afvoer van producten of een complete lijn: wij zorgen ervoor. Specifieke oplossingen en tevreden klanten staan bij ons voorop.”

Hele wereld

Klanten zijn verspreid over de hele wereld, hoofdzakelijk in Europa. Ook in, onder andere, Canada, Suriname en Australië zijn machines van BAT geïnstalleerd. “Ze zijn functioneel, kostenbesparend, stabiel en ze hebben ook nog een aantrekkelijke uitstraling.” Om dit te bereiken, werkt BAT intensief samen met zijn leveranciers. Stan van der Schoof geeft een voorbeeld: “Een klant vroeg om een machine die zakken met fruitsappen in een doos kon verpakken. Daarvoor moesten de zakken op de productieband worden gedraaid. Maar zo’n kwetsbare zak kun je niet zomaar oppakken met een zuignap of even mechanisch beetpakken. Het risico op beschadiging en lekkage is veel te groot. Een leverancier kwam met een transportband, waarop het product direct geroteerd kan worden met balletjes en een draaischijf eronder. Deze werd direct ingezet. Zo blijkt voor elke vraag steeds wel passende oplossing te bedenken.”

Robotica

Robotisering speelt een steeds grotere rol. “Robotica vergroot de kwaliteit van het productieproces door de exacte herhaling van handelingen. Het toepassen van robots groeit snel. Vooral door de toename van multipacking en mix-collie, waarbij meerdere producten in een verpakking worden verzameld. Zo bouwen we momenteel een machine die flesjes fruitsap in meerdere smaken samenvoegt in één verpakking. Dit lijkt makkelijk, maar is het niet en vraagt veel engineering- en testwerk. Dit soort handelingen gebeurde eerst met de hand, maar de robot doet dat drie keer zo snel.” BAT Machinebouw heeft inmiddels ruimschoots ervaring met robotica, in uiteenlopende sectoren.

3D-printing

Veel robotonderdelen maakt BAT Machinebouw zelf, met haar eigen 3D-printer. “Veel formaten bestaan niet als standaard. 3D-printing geeft een oneindige vormvrijheid en elk onderdeel kunnen we individueel maken. Ook kunnen we hierdoor in een kort tijdsbestek een test simuleren. Vroeger was dat meerdere weken, maar nu kunnen wij twee keer testen in twee dagen. En als een onderdeel niet goed is, printen we gewoon opnieuw. Overigens is het onderdeel ná de test meteen geschikt voor plaatsing in de machine. Doordat we een full-colour 3D-printer in eigen beheer hebben, kunnen we voor deze onderdelen zeer korte levertijden garanderen.”

Klik met Habasit

Dat laatste was één van de argumenten om in zee te gaan met Habasit. “In 2012 waren wij op zoek naar een leverancier van transportbanden. Habasit­ onderscheidde zich door de kwaliteit van haar producten en de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bovendien is het bedrijf gevestigd in Nederland en zijn de levertijden kort.” Al tijdens het eerste gesprek ontstond een klik. “We herkenden in onze bedrijven dat wij op het gebied van samenwerken dezelfde zaken belangrijk vinden. Daarnaast zaten en zitten we op één lijn over elkaars verwachtingen, eerlijkheid en transparantie en het nakomen van afspraken. Bovendien denken en werken onze bedrijven zeer oplossingsgericht. Op basis daarvan zijn we met elkaar in zee gegaan.”

Snel schakelen

Als een klant een storing heeft, dan moet die meteen worden opgelost, benadrukt Stan van der Schoof. “Continuïteit van de productie bij klanten staat voorop. Omdat Habasit ook werkt voor eindklanten, zijn zij gewend om razendsnel te schakelen. Een belletje naar onze Account Manager geeft de urgentie weer en hij schakelt direct. Dat vinden wij een grote plus. De marges zijn flinterdun, dus is het belangrijk om snel en flexibel te handelen. Habasit begrijpt dit als geen ander.”

Spannende momenten

De samenwerking verliep vanaf het begin goed, maar natuurlijk waren er de afgelopen jaren ook wel eens spannende momenten. Jerremy Dalman­ van Habasit: “Onze werelden draaien om just in time-leveringen en veeleisende eindgebruikers. Volledige openheid en samen hard werken om deze zaken voor elkaar te krijgen, is key!” Stan van der Schoof: “Juist bij uitdagingen wordt duidelijk hoe je écht in elkaar zit en wat je voor elkaar over hebt. De band tussen onze bedrijven en Jerremy is sindsdien alleen maar hechter geworden. Er is volledig wederzijds begrip en we weten van elkaar precies waar we mee bezig zijn!”

het laden van een website

wacht alsjeblieft...

HIGHLIGHTS / archief

HABASIT HIGHLIGHTS / select location

Habasit